Coraz częściej mówi się o dobrotliwym wpływie naturalnych produktów dla człowieka. Ziołolecznictwo przechodzi swoją drugą młodość, nawet jeśli nie ograniczamy się do typowo medycznych zastosowań samych ziół. Również w sferze urody i dbałości o ciało naturalne elementy przyrody mają z dnia na dzień większą rzeszę zwolenników. Świadomość w tej dziedzinie powiększa się wręcz w błyskawicznym tempie, szczególnie kiedy weźmie się pod uwagę konsumentów uświadamiających kolejnych.
Nic więc dziwnego, że chcąc zakupić naturalne kosmetyki do twarzy bądź też pielęgnacji jakiejkolwiek innej partii ciała, chętniej sięgamy po produkty oznakowane jako „eco”. Warto jednak wiedzieć, co właściwie oznacza sklasyfikowanie kosmetyków jako ekologicznych, gdyż z całą pewnością kryterium nie stanowi skuteczność. Nie ma większych wątpliwości co do tego, iż są to zazwyczaj kosmetyki bardziej przyjazne skórze aniżeli te oparte na sztucznych chemicznie substytutach. Jednak podkreślić trzeba, że zazwyczaj nie oznacza zawsze. Niezmiernie ważnym jest, aby zawsze przed zakupieniem produktu czytać etykietę. Wszak mogą być na niej wymienione substancje, które negatywnie wpływają na skórę człowieka, nawet jeżeli ich pochodzenie jest naturalne. Przykładowo mentol czy lawenda mogą być przyczyną niewidocznego na pierwszy rzut oka podrażnienia skóry, prowadzącego do wyniszczania warstwy kolagenu.
Co zatem powinny zawierać kosmetyki, aby można było nazwać je mianem „eco”? Przede wszystkim sam ich skład w 95%, czyli niewątpliwej większości, powinien opierać się o produkty pochodzące z upraw ekologicznych, jakie wytwarzane są wyłącznie w sposób niezagrażający środowisku. Natomiast składniki pochodzenia organicznego nie mogą być w żadnym stopniu modyfikowane genetycznie. Wbrew pozorom nie jest to takie oczywiste, gdyż nie wszystkie kosmetyki etykietowane jako „eco” można określić naturalnymi. Przyjmuje się, że podstawowym składnikiem eko-kosmetyków są oleje roślinne. Ponadto ich aromat uzyskiwany jest wyłącznie przy wykorzystaniu olejków eterycznych, a ich konserwacji nie uzyskuje się poprzez substancje syntetyczne.