Dlaczego oksydanty szkodzą?

O tym, że wolne rodniki, czyli oksydanty, mogą powodować zaostrzenie różnych chorób lub wręcz je wywoływać, mówi się dość dużo. Jednak niewiele osób naprawdę interesuje się tym tematem. A szkoda, bo możemy w dość łatwy sposób zneutralizować negatywne działanie wolnych rodników.

Czy wiesz, czym właściwie są oksydanty?

Choć słowo to jest w powszechnym użytku, niektórzy nie wiedzą czym tak naprawdę są oksydanty. Warto zapamiętać, że tak określa się atomy tlenu, które mają nieparzystą ilość elektronów. Są one w stanie odebrać elektrony nie tylko innym atomom tlenu, ale także atomom białka. Długotrwałe działanie wolnych rodników w organizmie prowadzi między innymi do zaburzenia struktur DNA. W konsekwencji zaczynają się problemy ze zdrowiem. Nowotwory, choroby nerek, trzustki, żołądka, układy wydalniczego, miażdżyca, łuszczyca – lista ta jest znacznie dłuższa, dlatego trzeba zadbać o to, by nie doprowadzić do stanu, w którym wolne rodniki opanowują organy wewnętrzne.

Jak z nimi walczyć?

Natura zadbała o to, by zwalczanie wolnych rodników nie przysparzało trudności. Antyoksydanty można znaleźć przede wszystkim w owocach i warzywach obfitujących w witaminy A, C i E. Truskawki, jagody, papryka, dynia, marchewka, winogrona to tylko niektóre źródła cennych antyutleniaczy. Aby ustrzec się zgubnego działania oksydantów, trzeba ograniczyć spożycie smażonych i grillowanych potraw, należy też unikać alkoholu.

Jednak nie tylko dieta jest tu ważna. Bardzo dużym sprzymierzeńcem oksydantów są papierosy, a także zanieczyszczone środowisko. Na namnażanie utleniaczy w ciele ma wpływ również stres i brak snu oraz stany zapalne organizmu. Co ciekawe, produkcję wolnych rodników wzmaga intensywny trening.

Regularne spożywanie posiłków bogatych w antyutleniacze zapewnia nie tylko lepsze zdrowie, ale także piękniejszy wygląd – www.trena.pl/188-oksydanty.